Hoppa till sidans innehåll

Backe med till VM

2018-07-07 12:00
Ledarstaben till herrarnas VM i Hong Kong senare i höst förstärks med en trefaldig världsmästare som tidigare också har varit assisterande förbundskapten: Patrick Backe. - Det ser jag fram emot som tusen, säger 48-åringen.
  • Uppdaterad: 2018-07-07 12:00

När herrarnas VM börjar den 24e november 2018 kommer landslagsledningen vara förstärkt av en tidigare världsmästare som gör comeback som assisterande förbundskapten: Patrick Backe. Efter förra VM i Las Vegas där de svenska herrarna för första gången på 46 år åkte hem utan medaljer bestämde sig landslagsledning för att lägga till den 3-faldige världsmästaren.
- Det vi sökt finns i Patricks personlighet, säger förbundskaptenen Johan Ekström och fortsätter:
- Han utstrålar och sprider en positivism och ett engagemang. Utifrån våra utvärderingar är det en del som vi har saknat i coachstaben. Därmed tror vi att Patrick kommer komplettera oss andra. Vi är väldigt glada att han vill göra comeback, säger Johan Ekström.

Senast Patrick Backe jobbade i landslagsledningen var under herr-VM 2014, där Sverige tog ett brons i lag, när hans far: Christer Backe, var förbundskapten. Då tyckte 48-åringen att jobbet tog lite för mycket tid.
- Däremot deklarerade jag rätt så klart att om det skulle vara ett begränsat antal dagar skulle det vara kul igen, säger Patrick Backe.

I samband med att slutspelet i våras, där Patrick Backe coachade Spader Dam, påbörjade Johan Ekström och Patrick Backe en dialog om en roll som coach på det kommande världsmästerskapet. När då familjen Backe flyttar hem från Spanien igen var tidpunkten utmärkt och han tackade ja.
- Det ser jag fram emot som tusan. Det ska bli riktigt kul, säger Patrick Backe.

Den sprudlande, spontana Patrick Backe kommer, bland annat, att ha ansvar för att hålla truppen på glatt humör under mästerskapet, både på och bakom banorna. En roll som passar honom utmärkt.
- Jag är en person som tycker om att ha kul, på olika sätt, och hittar på lite bus, säger han och hoppas få spelarna att tänka på annat än bowling:
- Kanske njuta av Hong Kong som stad. Att man kommer ifrån ibland tror jag är en oerhört viktig grej. Har man ett tufft pass och bara sitter på hotellrummet i två dagar, då kommer din hjärna inte vara smartare är du kliver på banorna igen. Då kanske man behöver lite distans till det där och göra någonting med gruppen, eller bara några stycken, få lite nystart, säger Patrick Backe som har ett ess i rockärmen när det gäller VM-staden Hong Kong:
- En av mina absolut bästa vänner är Bill Hoffman och han bor i Hong Kong sedan x antal år tillbaka. Så jag har redan varit i kontakt med honom för att få mycket information om praktiska saker. Bör man ta en taxi? Ska man ta tåget? Är den restaurangen bra? De här grejerna har han lovat att stötta mig med, berättar han.

Dessutom bidrar Patrick Backe med 30 års erfarenhet av klotborrande och är en person som vet hur det är att stå på banorna i de pressade situationerna som dyker upp på ett VM. Under hösten kommer han att lära känna spelarna under två läger och uppdatera sin klotkunskap.
- Jag tror att det är en oerhört viktig bit, att jag förstår vad grabbarna har i väskan och hur de bör göra, rent taktiskt, med kloten, säger han.

Därmed kommer coach-staben till herrarnas världsmästerskap i Hong Kong den 24e november till 5e december att bestå av Johan Ekström, Peter Ljung och Patrick Backe.
- Det ska bli så in i helvete kul, jag tycker det här kom perfekt, säger Patrick Backe.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

 FacebookYoutubeTwitter
 

Inbjudan till sommarläger 13-15/8 


BITS_logga 2014

Idrottslyftet

 
 
Städa Sverige
 
 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info