Hoppa till sidans innehåll

6 svenskar bland de 16 bästa i Ballmaster

13 JAN 2019 17:24
Trots att det var många svenskar med i toppen av den legendariska tävlingen Ballmaster Open i finska Helsingfors hamnade ingen på prispallen. Istället blev det en hemmaseger för första gången sedan 2014.
  • Uppdaterad: 13 JAN 2019 17:24

14 svenska bowlare tog sig till finalspelet i den legendariska tävlingen Ballmaster Open i Helsingfors. 6 av dem slutade bland de 16 bästa, men ingen fick spela stegfinal eller stå på prispallen. Närmast var Team Pergamons Adam Andersson.
- Det är svårt att inte vara lite besviken när man är så nära att ta sig till stegfinal i en så stor tävling. Det hade varit en dröm att få uppleva det, säger 27-åringen. 

36 spelare fick spela söndagens första finalpass där de 24 bästa sedan skulle gå vidare och möta de 12 bästa från kvalspelet. Av de 14 svenskar som deltog var det fem som fick avsluta sin tävling där och då: BK Jösses Robert Lindberg; Josefin Hermansson, Team X-Calibur; Team Sweden-spelaren Robin Persson från IS Göta; Team Pergamons Oliver Dahlgren som i veckan blev uttagen till junior-EM och Sandra Andersson, BK Full House som var bara 4 poäng från att ta sig vidare.

De nio svenskar som gick vidare från dagens första finalsteg fick sedan sällskap av Team Clans VM-spelare Peter Hellström som var enda svensk bland de tolv bästa i kvalet med sina 1477, inklusive en 300-ing. 43-åringen var sedan den 16e och sista som tog sig vidare från finalsteg 2 där fyra svenskar fick avsluta sin resa i årets Ballmaster.

BK Jösses landslagsstjärna Markus Jansson slutade 34a; Jenny Wegner 31a; Mattias Wetterberg 24a och Benjamin Jonsson på 17e. Kvar när matchspelet sedan började var, förutom ”Hella”: Juniorlandslagets William Svensson, Filip Wilhelmsson från BK Kaskad,  och den vänsterhänta Team Pergamon-trion: Mattias Olsson, Adam Andersson och vinnaren av AIK Tournament: Kim Bolleby kvar i tävlingen.
- Det går naturligtvis inte att snacka bort att det var väldigt bra att vara vänsterhänt i den här tävlingen, men det är alltid skönt att ta till på det när det är dom förutsättningarna som ges. Jag har trots allt fantastiskt bra bowlingspelare bakom mig, oavsett vilken hand de använder och det höjer såklart självförtroendet, säger Adam Andersson.

Dock fick alla svenskar respass efter matchspelet där de 16 kvarvarande spelarna delades upp i två gruppen om 8 vardera. I den ena gruppen slutade den svenske, thailändske landslagsspelaren: Kim Bolleby på en sjätte plats och i den andra blev Peter Hellström 8a, William Svensson 7a, Mattias Olsson 5a, Filip Wilhelmsson 4a och Adam Andersson 3a, 72 poäng efter Jesse Kallio som tog den sista semifinalplatsen.
- Även om det här är min överlägset största framgång i karriären så finns det mycket att jobba på och förbättra. I den här tävlingen var fyra spelare bättre än mig och det är fyra för mycket för att jag ska vara helt nöjd, säger Adam Andersson. 

Hemmaspelaren förlorade sedan sin semifinal mot Cherie Tan från Singapore. I den andra semifinalen vann den vänsterhänta finländaren Joonas Jähkinen över All-event silvermedaljören från VM i Las Vegas 2017: Petteri Salonen. Därmed fick Cherie Tan chansen att vinna titeln som hennes syster tog 2016 (Daphne Tan) och fortsätta trenden med asiatiska damer som vinner Ballmaster.

Efter att Daphne Tan vann för två år sedan vann nämligen malaysiskan Jane Sin Li i Tali. Men den trenden tog slut idag och Joonas Jähkinen, som spelat i Världens bästa liga för Bodens BS blev första hemmaspelare som tog hem Ballmaster sedan Mika Koivuniemi 2014. 33-åringen slog 248 i finalen mot Cherie Tans 231 och tog hem förstapriset på 10 000 euro.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info