Hoppa till sidans innehåll

59:an utan damer i Elitserien

2018-09-12 13:00
BK Femtionian gör i år sin första säsong någonsin i Elitserien och de får göra det utan sina damlandslagsspelare som hjälpt dem i Allsvenskan. - Vi lär ju få det tufft, säger Michael Wegner.
  • Uppdaterad: 2018-09-12 13:00

När Hässleholmslaget BK Femtionian förra säsongen vann Sydallsvenskan gjorde de det med god hjälp av föreningens damlandslagsspelare: Jenny Wegner, Cajsa Wegner och Filippa Persson. När de sedan lyckades kvala sig upp till Elitserien, utan damerna, genom att skicka ner BK Full House i Sydallsvenskan, ställde sig de flesta frågan: hur ska de klara sig utan damerna i Elitserien?
- Det är en bra fråga. Vi lär ju få det tufft i och med att vi inte får använda våra tjejer, så det ju, säger Michael Wegner, BK Femtionian.

Supersystrarna Wegners pappa och tränare räknar med att det blir svårt för nykomlingarna att ta mycket poäng i högsta serien. Målet för skåningarna, i sin första Elitseriesäsong, är därför att inte åka ur på en gång, utan att försöka kvala sig kvar.
- Det är bara att se logiskt och sikta på att inte bli sist. Det finns några andra lag som också är svaga. Vi får försöka ta bottenlagen. Hemma är vi rätt bra, framförallt mot de sämre lagen. Vi har ju en rätt så speciell hall, säger hallföreståndaren Michael Wegner.

Att Elitserien i år består av fyra nykomlingar gör att chanserna för BK Femtionian att kunna plocka några poäng på hemmaplan blir större.
- Ja, det är en fördel. Nu har Kulladal fått tillbaka ”halva Göta” så de har ju vana från Elitserien. Men det är en fördel att det är två lag som är nya. Det gör att vi har hopp, säger ”Micke” Wegner.

En annan sak som gör att klubben har hopp om att göra det bra i högsta serien är att klubben tränar mycket och tränar tillsammans med världsstjärnor.
- Tjejerna tränar i stort sett varje dag, då skriver de i chatten att de ska ner så är det alltid någon hänger med. Då blir det mycket extraträning, det är ju därför de är bra, och vi, säger Michael Wegner.

I den, historiska, första matchen i Elitserien kommer BK Femtionian att få tuffast möjliga motstånd. De regerande svenska mästarna, Team Pergamon, kommer på besök till Hässleholm.
- Det är några lag som man inte räknar med att plocka poäng mot, det är för bra, så är det. Men vi skulle behöva en vinst någon gång i början av serien. För självförtroendets skull, det är lite för lågt just nu, säger Michael Wegner.

Utan sina landslagstjejer kommer BK Femtionian ifrån Hässleholm att få det tufft i Världens bästa liga och det är ingen hemlighet att de hade velat ha de med även i Elitserien. Michael Wegner tycker att den väg som Svenska Bowlingförbundet har valt att gå, där damer inte får dubblera och spela i två klubbar per helg, är fel.  
- Damserien blir ju inte bättre för att damerna tvingas vara med där, utan de får mindre matchträning, så enkelt är det. Det gäller alla tjejer, inte bara våra, de hade ändå inte fått spela med oss i Elitserien.

Hur tycker du att man ska göra?
- Jag tycker att det är enkelt, det tycker jag med allt. Du ska givetvis ha en unisex-liga, det innebär dam- och herr-liga ihop, sen ska du ha en damliga som inte spelar så ofta och är 6-manna, säger Michael Wegner.

Men än så länge kommer skåningarna att få klara sig med de herrar de har i klubben. Där ser Michael Wegner potential och positiva tendenser som ka n hjälpa BK Femtionian att klara sig i den första, tuffa, säsongen i Världens bästa liga.  
- Vi har roligt och tränar mycket. Det är några som är duktiga och kan blomma ut och bli riktigt duktiga, säger han.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Inbjudan - sista anmälan 15/9

Idrottslyftet

 

NAG Tournament
3/11-10/11 Skövde
 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info