Hoppa till sidans innehåll

300 i finalen av Andreas Holm

09 JAN 2019 15:00
Andreas Holm, BK Ax, vann I helgen Gevaliastriken genom att slå 300 i den avgörande finalserien mot Mark Westphal, Bajenfans BF. - Jag har inte riktigt fattat att jag gick upp och gjorde det i finalen, säger han.
  • Skapad: 09 JAN 2019 15:00

Det slås ungefär 200 perfekta bowlingserier i Sverige varje år. Men att en spelare slår tolv strike i rad när pressen är som störst är ovanligt. Jesper Svensson slog 12 strike i den avgörande serien av SM-finalen 2016, men hans Team Pergamon förlorade ändå. I helgen lyckades dock Andreas Holm med bedriften att slå 300 i finalen av Gevaliastriken, och han vann.
- Vid elfte striken var jag lite nervös, då var det lite småskak hit och dit. Efter det så var det mest: jag har gjort 11, varför inte göra 12, så satt den. Dom hade någon reklam på de avstängda banornas skärmar där det stod: ”Varför vara lagom”. Den stod jag och kollade på ibland. Varför vara lagom? När du kan gå upp och mata istället, säger Andreas Holm.

Lagom var Sollentuna-sonen inte. 31-åringen åkte upp till Gävle och spelade den sista kvalstarten i Gevaliastriken, med vetskapen att oljeprofilen inte var någon av de svåraste. Tävlingen spelades på en 40 fotsprofil med 5,25 i ratio.
- Allting stämde från start. Jag visste att det skulle vara tuba. Sedan märkte jag, i de fem första slagen, att slog jag den utåt kom den hem och missade jag inåt simmade den. Det var bara att skicka den, berättar Andreas Holm.

Den svenske mästaren, i klassen A 31 - 40 från i våras, trivs när han bara får ”skicka den”. Tvåhandsbowlaren tittar inte på pilar eller någonting sådant. Han spelar på känsla.
- Bowling för mig, är bara mentalt. Jag vet att jag kan spela, känns det bra, går det bra. När man väl har känslan är det roligt att bowla, säger Andreas Holm som började spela med två händer efter att han fick ont i tummen när han spelat 20 serier i rad som ung.
- Så ville jag fortsätta spela, så jag testade med två händer. Jag hade väl sett Osku [Palermaa] på Eurosport någon gång. Så gjorde jag 290 i första serien med två händer, det var nytt rekord för mig. Då bytte jag där och då. Sedan dess har det rullat på, skrattar Ax-bowlaren.

Efter att Andreas Holm vann kvalet i Gevalia-striken, i tävlingens sista start, på 1498, fortsatte 31-åringen och vann även finalsteg ett. Då på sju pinnar mer: 1505. I kvartsfinalen, med bara fyra spelare kvar, var han sedan bara tre poäng ifrån att bli utslagen ur tävlingen. Men nervositet fanns inte i hans sinne.
- Det kändes rätt, det kändes riktigt bra. Jag behövde inte anstränga mig, eller flytta. Jag stod på samma ställe och bara skickade den. Det kändes som inget kunde stoppa mig, säger han.

Precis som alla tävlingens steg, förutom kvartsfinalen, vann Andreas Holm semifinalen och det stod klart att finalmotståndare skulle bli BajensFans Mark Westphal. Men BK Ax tvåhandsspelare hade haft en känsla från det att han åkte upp till Gävle.
- Det kändes som jag hade det. Jag kände att det skulle sitta fint med en vinst. Det är alltid skönt att vinna. Spelar ingen roll vad det är, vilken tävling det är, vinst är nice. Vinstkänslan fanns hela vägen, det kanske märktes i sista serien, säger han.

Förutom ett slag där fyran ramlade framåt var alla tolv strike i finalen bra strike. Alla käglor ramlade som de skulle och Andreas Holm från BK Ax gick upp i tävlingens final och slog en 300-ing. Sin tredje registrerade.
- Det finns ju på video, jag har kollat ett par gånger men jag har inte riktigt fattat att jag gick upp och gjorde det i finalen, säger han.

Hur gör man för att slå 300 i en final?
- Man kollar inte på scoringen utan man går bara upp och gör sina två slag, går upp och gör sina två slag och bara fortsätter. Så måste man ha lite medgång också. Det hade jag väl antar jag, säger Andreas Holm.

Efter den sista striken knöt han näven, klappade händerna, och hade inte så mycket tankar i huvudet. Det var mest tomt, men bra. Hela helgen hade känslan funnits där, med bra sällskap och trevlig atmosfär i Gävle hade han trivts så pass bra att han kunde göra 300 i finalen och vinna tävlingen.
- Jag spelar bara för att det är roligt, men det är ju roligt att vinna, säger Andreas Holm, en glad vinnare av Gevalia-striken.

Se stegfinalen här: 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014


Resultat och tabeller

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info