Hoppa till sidans innehåll

29 divisioner i FT-ligan

2017-03-15 13:34
Falköpings halliga: FT-ligan har 29 divisioner med nästan 500 spelare. Från Elitseriespelare med 215 i snitt ner till nybörjare som slår under 100 och allt där emellan. - Vi är jätteglada att det har tagits emot så väl, säger Rickard Ingvarsson.
  • Uppdaterad: 2017-03-15 13:38

Det som började som, så kallade, korporationsserier har sedan dess utvecklats till korpen och nu till ”Halligor”. I Falköpings bowlinghall har de lyckats bättre än de flesta med sin halliga: FT-ligan som har 29 olika divisioner och nästan 500 spelare. Från söndag kväll till onsdag spelar de 178 lagen mot varandra i kamp om platser på finalhelgen.
- Den som vinner där är mästarnas mästare och det är det som går till historien, säger Rickard Ingvarsson på Bowlingstället i Falköping och mästare i FT-ligan 2007.

Ligan spelas med tvåmannalag i matcher som spelas över tre serier där den första serien är värd en poäng, den andra två och den sista tre poäng, flest poäng vinner matchen och får tre poäng till tabellen. Skulle det sluta oavgjort vår vardera lag en poäng och en bonuspoäng går till det lag som har högst totalslagning.
- Alla lag är indelade efter snitt vilket gör att oavsett nivå blir det jämnt. Just nu är vi i slutskedet på säsongen och det finns divisioner där det fortfarande är fyra lag som kan vinna, säger Rickard Ingvarsson och berättar att de med högst snitt har runt 215 och i den lägsta divisionen ligger snittet strax under 100.

Vinnarna av alla de 29 olika divisionerna med sex lag i varje går till finalspelet och tvåorna får kvala till finallördagen. Där spelas alla matcher med handikapp uträknad från snittet under säsongen. Sedan spelas utslagsspel och stegfinal innan den slutliga vinnaren koras och det brukar inte alltid vara lag från de högsta divisionerna.
- Det är alltid något lag som har sin dag. Regerande mästare är ”Rullande Kåkar” som spelar i division 9, de slog ”En Tidahölmare och jag” från Elitserien i finalen, säger Rickard Ingvarsson.

Men enligt Rickard Ingvarsson så är det inte bara bowlingen som gör att det är så många som kommer ner och spelar FT-ligan. Det är mer en social samvaro som lockar.
- Jag tror att bowlingen kommer i andra hand. Man kommer hit och spelar med sin kompis, umgås och snackar lite skit. Man lär känna spelarna i sin division och det är många som bokar fester tillsammans, säger han.

Samtidigt är det en inkörsport till sportbowlingen. Ungefär tio spelare har gått från halligan till att spela i det nationella seriesystemet och Rickard Ingvarsson tror att det här med halligor är en framtid inom bowlingen.
- Man bygger upp ett intresse för bowling som gynnar hallen. Det blir en ”snackis” och får ner spelare som annars aldrig hade kommit in på det spåret. Det vore bra för svensk sportbowling om det här var en del av framtiden, säger han.

En annan version av texten har tidigare publicerats i tidningen Svensk Bowling.se som ligger på din bowlinghall. 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

Notiser

FacebookYoutubeTwitter
 
http://www.2017.bowlingsm.se/dynamic/start.asp

Individuella SM i Västerås

Kval 25/3 - 28/5

Anmälan!
__________________________
 SM Parabowlare 2017

Haga Bowling, Norrköping

Kval 29/4 - 7/5
Anmälan!

 


Tidigare Swedish Sim

 

 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr
 
Städa Sverige Se film med goda exempel - där föreningar hjälper naturen!

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info