Hoppa till sidans innehåll

Bowlingåret 2018

31 DEC 2018 11:50
Återigen ett bra år för de gotländska bowlarna.
  • Uppdaterad: 31 DEC 2018 11:50

Jag brukar börja med att berömma ungdomarna och de är värda beröm även i år. Stånga och Rosen engagerar sig mycket i ungdomsverksamhet, vilket är jätteviktigt för bowlingens framtid.

I de två största ungdomstävlingarna, UPP-Slaget och Hajen Cup, utmärkte sig flera av ungdomarna. I Hajen Cup vann Alexander Levin klass 2 före Kevin Stenegärd. Alexander kom 3:a i hela tävlingen.  Fin insats även av Julia Ekman som kom 5:a i klass 2. Kevin blev bästa gotlänning i UPP-slaget med en 4:e plats i sin klass. Att Kevin är en mycket duktig bowlare visas även att han blev utsedd till Årets Talang tillsammans med Moa Örevik (friidrott). Den officiella prisutdelningen blir den 12 januari på ICA Maxi Arena.

Rosens och Stångas ungdomar har under flera år varit bäst i Junior League i Stockholm och bland de främsta i GP-touren. I våras vann ett av gotlandslagen Junior League för tredje året i rad. Den här gången ett av Rosens lag.  Inför finalen i GP-Touren den 5 januari leder Kevin Stenegärd och Noah Jakobsson ligger på 4:e plats i klassen Open Tjejer/Killar. Jonathan Olsson och Alexander Levin är klara för semifinal i samma klass. I klassen Tjejer hcp är Julia Nygren, Ida Wistrand, Malin Lindström och Julia Ekman klara för semifinal.

På seniorsidan har Stångas damer haft en bra början på säsongen i div. 1. Tvåa i tabellen efter åtta matcher (tre färre än ledande lag) och endast en förlust. Camilla Olofsson hade bästa resultat i damserierna, inkl. Elitserien, omgång 19 i våras. Även Pärlan har hittills haft en bra säsong med enbart en förlust. Pärlan leder sin grupp i div. 2 och bör ha bra chans att spela i div 1 igen nästa säsong där Stånga nu ligger på 3:e plats i tabellen.

Under året har tre 300-serier slagits. ”Robban” Gustafsson först i derbymatchen mot Stånga och senare under hösten Benny Bodin, båda för 6:e gången.  Richard Säldemar slog sin första 300-serie i kvalet i Stånga Cup för några dagar sedan. Även Simon Aldenroth måste nämnas som tog sin andra silvermedalj i SM för Herrar B 22-30 och var ytterst nära att ta hem guldet.

I Gotlandsserierna blev det spännande matcher i slutspelen i våras. I A-serien vann Gotlands Veteraner lag P med Austre på 2:a plats och Rosen B på 3:e. I B-seren vann Rosen C före Austre C och Rederiet B. Nu leder Pärlan A-serien och Gotlands Veteraner lag S B-serien.

DM:et 2018 är ännu inte färdigspelat. Det som återstår är Mixen (den 5 januari) och Herrar A (den 6 januari). Antalet startande blir något färre än DM:et 2017, men är ändå ganska bra. Deltagarna är dock fortfarande mycket ojämnt fördelade mellan klubbarna.

Distriktsmästare 2018:

Julia Ekman, Ungdom flickor

Kevin Stenegärd, Ungdom pojkar

Julia Ekman, Juniorer flickor

Kevin Stenegärd, Juniorer pojkar

Mia Eklöf, Damer A

Pernilla Nordgren, Damer B

Gullvi Larsson, Oldgirls

Eva Wetterlund, Veteraner damer

Michael Pedersen, Herrar B

Mats Rundby, Oldboys

Nils Brolin, Veteraner herrar

Annika Bodin, Camilla Olofsson, Sara Pettersson, 3-manna

Anders Jakobsson, Simon Aldenroth, Victor Claesson, 3-manna

 Årets största tävling efter DM:et, Stånga Cup, spelades nu i slutet av året.  Anders Jakobsson Pärlan vann A-klassen och Camilla Olofsson Stånga B-klassen. Andra tävlingar under året har varit Måndagsklubben och fler andra tävlingar arrangerade av Stånga samt Pärlans Uncle Joe’s Matchplay. Förbundet ordnade i februari en damtävling, Gotland Ladies Cup, som förhoppningsvis kan bli en tradition framöver. Tina Senitz vann den första tävlingen.

Vid årsmötet i våras delades några utmärkelse ut. ”Robban” Gustafsson fick utmärkelsen Årets Bowlingprofil. Det priset har delats ut sedan 1990. Ett mer nyinstiftat pris, det tredje i ordningen, är priset som Lovande Ungdom Flickor resp. Pojkar. I år blev det Tilde Eliasson och Noah Jakobsson, båda Stånga, som fick motta priset.

Till det lite mera udda som har hänt under året kan nämnas Idrottens Dag under Almedalsveckan då bowlingen deltog för första gången och hundratals barn testade bowling på SvBFs bowlingmatta. Även vid skolornas Idrottens dag i Hemse och Visby provade hundratals barn bowling. Till det ännu mer udda hör inspelningen av dragningen av Lotto 2. 35 bowlare deltog och två gånger har detta hittills visats på TV 4.

I slutet av året fick förbundet en julklapp från SvBF i form av nytt bidrag. Vi har ökat antalet licenser, procentuellt sett, mest av alla distrikt i landet och belönades rikligt för detta. Om alla klubbar hjälps åt med rekrytering har vi chans att få bidrag även nästa år.

Så här på årets sista dag vill jag och övriga i Gotlands BFs styrelse passa på att tacka alla som på olika sätt arbetat för bowlingen på Gotland under 2018 och önska alla ett GOTT NYTT ÅR.

Birgitta Siltberg

ordförande

 

Skribent: Birgitta Siltberg
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

EMC 2019
Herr EM München
12-22 juni
Scoring Online
Livestream

enbanafritt

SUL

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Gotlands Bowlingförbund
Birgitta Siltberg, Eskelhem Sigvards 162
622 70 Gotlands Tofta

Kontakt:
Tel: 0705530511, 0498266670
E-post: This is a mailto link

Se all info