Hoppa till sidans innehåll

Bowlingåret 2017

30 DEC 2017 20:40
  • Uppdaterad: 03 JAN 2018 17:06

Även 2017 har varit ett bra år för bowlingen på Gotland med många goda resultat både vad gäller prestationer och annat.

Som vanligt förtjänar ungdomarna att särskilt lyftas fram.  Stångas ungdomslag vann förra säsongens Junior League i Stockholm, både serien och finalen.  I nuvarande säsongs Junior League ligger ett av Stångalagen nu på 2:a plats och ett av Rosens lag på 4:e plats.

Både Stångas och Rosens ungdomar har spelat bra även i GP-Touren i Stockholm. I finalen i våras kom Ida Wistrand och Angelica Levin på 2:a resp. 5:e plats i Hcp för tjejer. Ludvig Fredriksson kom 3:a i klassen Open. Kevin Stenegärd kom 3:a i Hcp killar. Kevin slog hela 952 p rent i en deltävling och vann då sin klass och Noah Jakobsson vann en deltävling med 904 p.

Ungdomarna ligger även bra till i rankingen. För att nämna några. Julia Ekman är högst rankad i landet för flickor födda 2004 och Noah Jakobsson ligger 2:a i samma åldersklass för pojkar. I gruppen pojkar födda 2003 är Kevin Stenegärd 3:a och han har högst snitt av alla i den åldersklassen. Tilde Eliasson och Angelica Levin är 6:a resp. 7:a i gruppen flickor födda 2002.

Tio ungdomar ingår i förbundets särskilda satsning, Team Gotland. För några veckor sedan deltog de i Hajen Cup i Norrköping. En av de största tävlingarna i landet för ungdomar och juniorer. Av de tio gotländska ungdomarna gick fem till final där de placerade sig bra med en 3:e, 5:e, 6:e, 7:e och 14:e plats.

På seniorsidan har två 300-serier slagits. Benny Bodin slog sin femte 300-serie i en seriematch och i en deltävling i Senior Tour slog Claes Johansson sin första.

När det gäller de nationella serierna måste Rosens A-lag lyftas fram. Laget vann div 3 i våras med god marginal och spelar nu i div 2. En bra bit in på hösten ledde man serien, men är nu på 3:e plats med en match mindre spelad än serieledaren. Rosen var även framgångsrika i Gotlandsserien där B-laget vann slutspelet i våras.

Bäst placering av lagen i de nationella serierna har Stångas damlag i div. 1 som leder sin serie med enbart en förlust hittills under säsongen. I herrarnas div 1 ligger Pärlan på 2:a plats och Stånga på 5:e. Stångas F-lag och Rederiet ligger i mitten i div. 3.

I Gotlandsserierna leder Gotlands Veteraner lag P serie A och Rederiet serie B. Som enda distrikt i Sverige har vi också en 5-mannaserie. Efter två sammandrag leder Pärlan den serien.

Under året har tävlingen Uncle Joe’s Matchplay fortsatt spelats i Visby. I Stånga har bl.a. Måndagsklubben spelats och året avslutades med Stånga Cup (för 37:e året) med Joakim Pettersson som vinnare.

Under året har förbundet arbetat med rekrytering och det ser ut att resultera i åtminstone en ny förening, men förhoppningsvis några till under 2018. Även antalet licenser har ökat. Ökningen under året har varit 10 %, från 200 licenser till 221 st.

En annan positiv sak är årets DM. I några klasser deltog färre än förväntat, men det sammanlagda antalet starter i de individuella klasserna ökade med nästan 50 % jämfört med föregående år, från 89 starter till 132. Mix-klassen ökade från 9 lag till 15. Antalet lag i 3-manna minskade dock från 23 till 21 lag. Gullvi Larsson och Robert Gustafsson blev distriktsmästare i dam- resp. herrklassen.

Till Idrottsgalan 2017 nominerades Golden Girls till SISU-priset. Till Idrottsgalan 2018 (den 3 februari) är Pärlans ordförande Roine Andersson nominerad till samma pris.

En fråga som har hängt i luften under en stor del av året har varit om bowlingdistrikten skulle slås samman i sju regioner. Beslut skulle tas på SvBFs årsstämma den 1 oktober. Inför stämman förslog SvBFs styrelse dock, något överraskande men ändå inte helt oväntat, att någon ändring av organisationen inte skulle ske och så blev också stämmans enhälliga beslut.

Eftersom vi kan fortsätta som eget distrikt ser vi framåt och kommer under nästa år att fortsätta satsningen på ungdomarna i Team Gotland, rekrytering, dambowlingen m.m.

Jag och övriga i förbundsstyrelsen vill tacka alla som på olika sätt arbetat för bowlingen på Gotland under det gångna året och tillönska alla ett GOTT NYTT ÅR.

 Birgitta Siltberg                                                                                                                ordförande

Skribent: Birgitta Siltberg
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Gotlands Bowlingförbund
Birgitta Siltberg, Eskelhem Sigvards 162
622 70 Gotlands Tofta

Kontakt:
Tel: 0705530511, 0498266670
E-post: This is a mailto link

Se all info