Hoppa till sidans innehåll

Bowling i södra skärgården

2017-03-21 21:46
Winga BK - Södra skärgårdens bowlingklubb. Vi fick en pratstund med Thomas Persson, sekreterare i Winga BK.
  • Uppdaterad: 2017-03-21 23:16

Winga BK bildades i september år 2000. Några år tidigare så hade man byggt två  bowlingbanor, i huvudsak till för sjömännen, som skulle ha något att göra när de kom hem från arbetet ute på havet. 1999 påbörjades utbyggnaden till 4 banor. I och med detta så bildades Winga BK. Samtidigt anmälde man sig till att vara med i seriesystemet. Klubben startade i Göteborgs lokalserie, men efter flera års seriesegrar valde klubben att gå in i det nationella seriesystemet. Säsongen 2012/2013 spelade Winga BK för första gången i nationella seriesystemet och redan första året vann man serien. Säsongen 2013/2014 gick laget upp i Div. 2 Västra Götaland. Winga BK blev trea i sin grupp och fick faktiskt kvala till Div 1! Men den uppgiften var man inte riktigt mogen för då.

Klubben spelade 2 år i Div. 2, men säsongen 2015/2016 åkte man ur och hamnade i Div.3 Västra Götaland. Säsongen 2016/17 har klubben 23 aktiva medlemmar. Många av medlemmarna har sitt arbete ute på havet som fiskare och sjömän. Då arbetstiderna för sjömännen kan variera ända upp till två månader åt gången ute till havs så är det svårt att fylla två 8-mannalag i seriespelet. Förutom laget i trean så spelar klubben också med ett 4-mannalag i Göteborgs lokalserie Reservklass 3.

Winga BK består av medlemmar från Donsö, Styrsö, Vrångö och Köpstadsö. En kämpe kommer också från Hisingen. Thomas berättar: "Jag själv är en utflyttad ”slånke”, som man kallas för när man kommer från sta´n och flyttar hit ut och har sitt arbete i Göteborg. Jag har bott på Styrsö i 14 år och stortrivs i denna underbara miljö vid havet. Och jag har aldrig haft jobb ute till havs."Donsö är en av södra skärgårdens 17 öar varav 6 st är bebodda året om.

Donsö

Öarna är något så ovanligt som ett levande helårssamhälle utan privatbilar. På sommaren befolkas fler öar och det ordnas rader av sommararrangemang. Transporterna sköts med cyklar, elbilar, lastmoppar och firmabilar. Passagerarbåtar går från Saltholmen och lastfärjor kommer från Fiskebäck. Den bilfria miljön gör att det är lätt att njuta av miljön och bjuder in till möten mellan människor på smala, oftast stilla vägar.

Donsö och Styrsö är de två av de större öarna och härifrån kommer de flesta medlemmarna i Winga BK. På Donsö bor cirka 1500 bofasta invånare och på Styrsö är det cirka 1800 bofasta. På sommaren mer än fördubblas befolkningen.

På Donsö ligger Isbolaget med sin restaurang och härliga uteservering. Här finns också en stor Icabutik och en modern gästhamn. På Styrsö ligger bl.a. det omtyckta Pensionat Styrsö Skäret, Brattens Wärdshus, Café Öbergska och nere vid Tången det populära Båtebackens Café. På båda öarna finns det många fina stigar att promenera runt på och för Styrsös naturstigar har man mottagit miljöpris från EU för sin vackra natur. Både Donsö och Styrsö har ett par gånger om året också jättepopulära konstrundor. Det finns väldigt många duktiga konstnärer på öarna.

Winga BK hälsar alla bowlare, unga som gamla, proffs eller nybörjare, hjärtligt välkomna ut till vår idyll i skärgården!

Hälsningar från Thomas Persson, sekreterare i Winga BK.

Skribent: Jeanette Johansson
Epost: Adressen Gömd

Notiser

FacebookYoutubeTwitter
 

J-EM 2017
J-EM 9-16/4
Resultat

 
http://www.2017.bowlingsm.se/dynamic/start.asp

Individuella SM i Västerås

Kval 25/3 - 28/5

Anmälan!
__________________________
 SM Parabowlare 2017

Haga Bowling, Norrköping

Kval 29/4 - 7/5
Anmälan!

 


Tidigare Swedish Sim

 

 

Samarbetspartners

Sedan starten 1991 har bowlingsporten tjänat över 725 miljoner på att sälja Folkspels produkter. Här finns ytterliggare möjligheter för er förening.

 
bowlaren_liten
Vägledning - Tidningsäventyr
 
Städa Sverige Se film med goda exempel - där föreningar hjälper naturen!

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 60 00
E-post: This is a mailto link

Se all info