Hoppa till sidans innehåll

Gammal kärlek rostar aldrig, det gör däremot...

18 JAN 2016 20:27
Då var det äntligen dags för min tävlingsdebut i det här årtusendet. Jag var beredd helt enkelt. Det återstod bara några detaljer. Eftersom jag är en ytterst noggrann bowlare så räknade jag, i november, med att ha rett ut de sista detaljerna för att, så att säga, vara fit för, så kallad, fight redan i december.
 • Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:28

Gammal kärlek rostar aldrig, det gör däremot…

Tyvärr blir det inte alltid som man har tänkt sig. Under förberedelserna inför den stundande come backen så insåg jag att jag behövde ha lite mer köttbeklädda ben. Jag uppdagade nämligen att det hade hänt en del på tävlingsfronten sedan jag senast vann en brödrost i D-klassen och blev, för tid och evighet, uppflyttad till en högre nivå inom svensk bowling, C-klassen.

Så en torsdagskväll i november knallade jag, helt sonika, ner till hallen och snackade med några grabbar i den klubb jag hade tänkt ansluta mig till. Det var inte den klubb där ”han Svänsson” är medlem i. Kände att jag skulle få svårt att ta en A-lagsplats där.
Säga vad man vill om mig, men insikt har jag, och ödmjuk är jag. De i särklass två bästa egenskaperna jag har som människa, Insikt och Ödmjukhet. Det sticker jag inte under stolen med.

Med det strävsamma paret kaffe & dammsugare, anslöt jag mig till vald klubbs lilla diskussionsgrupp efter att de hade genomfört sin träning. Som komplement till min fysiska uppenbarelse uttryckte jag följande hälsningsfras:

 • Go´afton! Undertecknad har i åtanke att förära er klubb med ett medlemskap. På sikt också bilda en pelare av stötte-typ i ert representationslag och kanske lite längre in i framtiden spela hem något mästerskapsguld i kommande, KM, DM, SM, ”you name it!”
 • Jaha du. Och vem är du då?, sade en av flerklotsägarna i den 4-mannagrupp som satt vid ett av borden i hallen.

Vi snackar om ett gäng bowlingklotssamlare här. Alla fyra hade med sig 2, jo det är säkert TVÅ, 3(!)-klotsväskor med kulor.
Och bacillskräck hade de också, allihop då de noggrant torkade av sina klot med en ren handduk inför VARJE slag.
Suck !

 • Jag är er framtid!, svarade jag.

Att gå in i detalj exakt på vilket sätt den framtiden skulle te sig, kändes lite överflödigt i detta tidiga skede.

 • I min plan ingår att spela några 8-serierstävlingar först. Det för att liksom vänja både mig och Bowlingsverige med varandra, sade jag
 • Vilka tävlingar pågår nu, i juluppehållet?, lade jag till för att få lite mer information.
 • Så värst många 8-serierstävlingar finns inte längre. Men vi hade tänkt att sticka iväg på Annandagen, samt ytterligare två gånger innan nyår. Vi kan väl lösa licens åt dig så kan du hänga på, fick jag till svar.
 • Topp! Vilka tre hallar blir det då, och vad heter de tävlingarna?
 • Det är samma hall och samma tävling. Vi kör en start och sedan två re-entry. Klarar vi cutten så blir det final helgen efter.
 • ????? Vänta nu. Spela samma tävling tre gånger. Varför då? 

Jag fick sedan förklarat för mig vad ”re-entry” betydde. Det innebär att om man inte lyckas första gången så kanske man lyckas andra eller tredje gången. En tävlingsform för folk som fattar lite trögt, således.
Att sedan åka tillbaka en gång till för att spela final verkar ju än mer korkat. Först får arrangören till en resultatlista och sedan skall denne röra till den färdiga resultatlistan en söndag en helt annan helg. Märkligt!

Men jag är inte den som backar för nymodigheter så jag beslutade på stående fot att de kunde teckna mig för en licens. Sedan bad jag dem kolla om jag fortfarande hade kvar min tillhörighet i C-klassen eller om det kommit nya regler som gjorde att jag kunde börja om i D-klassen.

 • Nej riktigt så fungerar det inte nuförtiden. Alla spelar i samma klass. Man har ett handikapp som är uträknat enligt en formel som finns att tillgå i Blå Boken, sade en av klotputsarna
 • Men! Bara EN klass. Hur många vinner brödrostar då?, undrade jag.
 • Nja. Det är inte så många brödrostar i omlopp på bowlingtävlingar idag. Istället delas det ut prispengar.
 • Jaha, jag förstår. Man får pengar så att man kan köpa en typ av brödrost som man VERKLIGEN vill ha. Smart tänkt!

400x600-1_loppis_brodrost

En av klotputsarna hämtade en licensanmälningsblankett som han överräckte till mig. Jag kunde fylla i den själv och lämna den till hallföreståndaren. Därefter skildes vi åt och jag gick hem och kopplade upp mig via mitt uppringda modem (senaste modellen) och sökte i Blå Boken runt reglerna som handlar om vilket handikapp jag skulle kunna få. Det var många parametrar att ta hänsyn till.

Som den högteknologiske matematiker jag är i botten så kunde jag efter alla konstens regler och via en avancerad räknemaskin av märke FACIT, komma fram till mitt handikapp. Då hade jag tagit hänsyn till allt som stod i reglerna. Spelkapacitet, hur länge jag hållit upp, vad jag hade för snitt senast, mitt nuvarande kön och allt sådant.

Det såg rätt bra ut. Jag räknade ut att jag kunde få ett resultat som i stort sett räckte till att kunna ta sig till en finalsöndag i vilken tävling som helst bara genom att anmäla mig.                                                                                         800px-Calculator_facit_hg

Men. Nu blev det inte så. Ett svårartad plötslig skada satte stopp för det. Så jag får vänta ytterligare en stund innan jag kan återuppta mitt återtåg till de svenska bowlingtemplen. Först måste min skada läka ut ordentligt.

// Med vänlig hälsning
Eder tillgivne Fossilen

P.S.
…undrar om det är reglerat i Blå Boken att man kan få några pinnar extra per serie om man spelar med ett inte helt läkt ljumskbråck. Då kanske jag kliver upp på ansatsen lite tidigare än vad jag hade tänkt mig.
En ny brödrost är ju aldrig fel.

---------------------------------

Berättelser från Fossilens liv och leverne är inhämtade från källan och nedtecknade av BeA Nilsson.
Varje enskild liknelse mellan verkliga händelser eller personer bör uppfattas som slumpartade, eller möjligen brist på respekt.

Skribent: Tobias Räisänen
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info