Hoppa till sidans innehåll

Mörk dalahelg

14 MAJ 2017 16:16
Det blev en dramatisk kvalhelg för de återstående dalalagen på olika sätt. Rigel och Rättvik, lyckades inte med målsättningen att få spela i div. 1. Det får följder även för Rättviks farmarlag, som trots seieseger i division 3 inte får flytta upp.
  • Uppdaterad: 15 MAJ 2017 15:51

Rigel BKs kval till division 1

Rigels mest dramatiska händelse kom redan innan matchstart mot BK Trol i Västerås. Med en vakant plats hade laget mer eller mindre 0-8 innan matchen ens hade startat. Med de förutsättningarna ska mycket till för att ändå klara av det hela på den här nivån. Första matchen slutade 7-13, med Alexander Kjellstedt slående 850, och altmeister Tommy Törnblom 832. Tillsammans var de som i den gamla VM-schlagern ”oslagbara”. De sju poängen för Rigel innebar också att av de 12 bordsmatcherna där Rigel hade fullt manskap vanns majoriteten.

Den andra matchen blev bara två serier lång. Då hade Trol avgjort mötet genom ledning med 10-0. Tommy Törnblom åter ”teamtvåa” med 429, men bäst i laget var Markus Östergren Groth med 456.

BK Rättviks kval till division 1

I Fagersta fick Rättvik ta sig an BK Trol, och den första matchen behärskades av Trol från start med 11-4 efter tre serier och 13-7 till slut. Tomas Nises blev bäste dalabowlare med matchens toppresultat 970, men även Henrik Eriksson (890) och Jesper Jansson (879) spelade bra. Trols besättning var emellertid jämnare, där Tobias Karlsson fick ihop 779 på tre spelade serier.

I den andra matchen såg det länge bra ut för Rättvik. Efter tre serier ledde laget med 9-6, och läget såg ganska ljust ut för en skiljeserie. Det är osäkert om någon slags nervfrossa spred sig i laget, för det ville sig inte riktigt när det gällde och serietotalen stannade vid för laget måttfulla 1417, cirka 300 poäng sämre än inledningsserien. T.ex. fick Nicholas Baad en inledning med tre hål som han inte lyckades reparera. Så när matchen summerades hade Rättvik förlorat den med 9-11. Både Göran Larsson (905) och Henrik Eriksson (900) visade motståndarna ryggen individuellt, medan Tomas Nises och Jesper Jansson var bäst i parspelet med tre vinster.

BK Zenits kval till division 2

Var det mindre dramatik i divisionen under i Ludvika? Inte då. Zenit hade inledningsvis svårt att komma till tals med motståndarna BK Triss F och första matchen var förlorad redan efter tre serier. Till slut drog det iväg till 15-5 för västmanlänningarna, och bäst i Zenit var Anders Hermansson med 817.

I den andra matchen gick det bättre. Precis som för Rättvik hade man en ledning med 9-6 inför slutserien. Ganska snart började man inse att ett banpar skulle ge seger, medan två + totalen skulle ge förlust, alltså ett 10-9-läge. Seger krävdes för en avgörande serie och i den återstående matchen spelade för borlängelaget Anders och Jennifer Hermansson. Det var jämt ända fram till slutrutan, där Jennifer fick ett hål. Jämfört med Triss förste spelare kom hon därför i slagning inte närmare än till 185-202. Anders hade ett knappt övertag på den andre spelaren och avslutade med 20 poäng i sista rutan. För motståndaren räckte det då med nio käglor, men han satte upp ett 2+2-hål, fick ner det ena paret, men förlorade matchen med EN kägla. Anders Hermansson var åter bäst med 854, närmast följd av dottern Jennifer med 812, och de båda blev, om än som synes med knapp marginal, obesegrade.

Nu blev det till sist förlust för Zenit i alla fall, sedan Triss tagit hem skiljeserien med 4-1, trots Anders Hermanssons 256. I denna serie hade båda lagen hälften av sina spelare över 200.

BK Mas' och Ludvika BK F:s kval till division 2

Även denna match om division 2-spel nästa säsong gick i Rättvik till skiljeserie. I den första matchen hade BK Mas kommandot från början med 4-1 i den första serien. Med samma resultat i den sista, så bärgades en seger med 12-8, trots att Ludvika till slut hade 10 poängs bättre total. Främste slagman i Mas var Robert Conradsson med 780, och motsvarigheten i LBK hette Magnus Pettersson med 750. Främsta par fanns i Mas genom obesegrade Fredrik Andersson och Andreas Jakobsen.

Mas började den andra matchen på ett likartat sätt (4-1), men nu kvitterade LBK redan i andra serien. Tredje serien gav en knapp ledning för ludvikaspelarna, som avslutade med 4-1 i den sista fram till 12-8. Främst i LBK var Bo Jansson med 809 och i Mas Andreas Jakobsen med 794.

Vad hände då i avgörandet? Jo, Marie Asp gjorde allt hon kunde med en serie på 242, men hon var då överlägsen alla sina kollegor i Mas. De som bäst hängde med var istället LBK:s Bo Jansson med 223 och Bernt Åke Grankvist med 203. Serien gick därför till LBK med 4-1 och de två lagen byter nu plats i seriesystemet.

Nästa säsong

Hur nästa säsong kommer att se ut är lite ovisst, då en del frågetecken finns. Vi börjar med att skissa divisionerna för dalalagen, utan att ta hänsyn till andra förändringar än de som den gångna säsongen inkl. kvalspel har resulterat i (där jag förhoppningsvis har hittat rätt i den preliminära placeringen) - som ni kan se en negativ trend för Dalarna:

Damer, mellanallsvenskan: Team Vasa BK

Mellanallsvenskan: Ludvika BK (uppflyttade)

Division 1: Domnarvets BS, Falu BK (uppflyttade)

Division 2: BK Granen, BK Plus, BK Rättvik (nerflyttade), BK Wege (uppflyttade), Ludvika BK F (uppflyttade), Rigel BK (nerflyttade)

Division 3: BK Karma, BK Lugnet, BK Mas (nerflyttade), BK Milan, BK Rättvik F (får ej flyttas upp), BK Rättvik F2, BK Skinnarna (nerflyttade), BK TT, BK WeGe F, BK Zenit (nerflyttade), Domnarvets BK, Falu BK F, Siljan BK

Några av de angivna frågetecknen:

1. Team Vasa har i flera år brottats med en för liten spelartrupp och frågan är om laget tar en s.k. timeout.

2. Falu BK är på väg att delas upp, vilket gör att det tillkommer en klubb, BK Stöten (två lag), som i likhet med BK Milan får den nya hallen i Falun som hemmabana fr.o.m. oktober.

3. Kan det bli en dalaserie avseende 8-manna reserv? Då krävs minst sex intressenter, med fyra möten per säsong. Fördelen jämfört med farmarlag är att det inte finns någon begränsande regel för vem som får spela.

4. Ytterligare ett åttamannalag kan tillkomma för BK Granen, samtidigt som BK Rättvik "hotar" att ställa upp med ett fjärde(!!!) lag. Även BK Milan kan vara aktuellt för ett lag till i åttamannaspel.

5. BK Lugnet varslar om att enbart ha ett 4-manna reservlag till hösten.

Det kan således finnas anledning att återkomma, både om seriesammansättning och spelarövergångar.

/Jöran Lindblom

Skribent: Tomas Liljeholm
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
8-manna
SM-Slutspel 
Nyköping 17-19 maj
enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 Inbjudan till
sommarläger på
 bowlinggymnasiet
i Nässjö

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Dalarnas Bowlingförbund
Backvägen 13
794 33 Orsa

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info