Hoppa till sidans innehåll

Bowling: Världsklass-kamp om SM-gulden

11 JUL 2016 12:31
De tjugo bästa svenska Elit-bowlarna kommer de närmaste två dagarna att kämpa om att få kalla sig Sveriges bästa dam- respektive herr-bowlare, finalen visas på SVT. – Det är roligt att vi får visa upp svensk bowling på TV, säger Jesper Svensson.
  • Uppdaterad: 11 JUL 2016 12:33

Under SM-veckan i Norrköping kommer Elit-SM i bowling att avgöras. Tisdagen den 12 juli spelas kvalet inför onsdagens finalspel som direktsänds på SVT. Nio damer och nio herrar har kvalat in via Elit-SM i Falköping, dessutom får de regerande mästarna: Joline Persson Planefors och Magnus Johnsson Jr chansen att försvara sina titlar.

Sju serier, så kallad, round robin kommer, 13:30, att avgöra vilka tre i varje klass som går vidare till stegfinalen under onsdagens förmiddag. Vid vinst under tisdagens matchspel adderas trettio poäng till segrarens resultat, de tre högsta resultaten går sedan till finalspelet.

Det kommer att bli bowling i världsklass som SVT visar på onsdag morgon klockan 9-12. På både herr- och dam-sidan är det spelare från världseliten som kommer att tävla. Fyra av damerna som kommer till Norrköping var med i det landslag som tog rekordmånga medaljer (9) på EM i Wien i juni.
– Jag är lite överraskad att det gått så bra, allting är så nytt, sa regerande svenske mästarinnan Joline Persson Planefors, efter EM där hon själv tog två guld och två brons.

Favorit på SM kommer Jenny Wegner att vara, Perstorpstjejen tog två EM-guld i Wien, bland annat det i All-event och har av SVT dubbats till bowlingens kraftkvinna. Hennes två vapen-systrar från BK Femtionian i Hässleholm är också bra att hålla ögonen på; den yngre systern Cajsa Wegner och Filippa Persson, junioren som knäppte alla seniorer på näsan när hon vann EM-guld i Masters senast.
– Det känns väldigt bra, jag förväntade mig verkligen inte det här, sa hon när hon hade fått guldmedaljen runt halsen.

Hos den amerikanska sportkanalen ESPN finns just nu en omröstning om vem som är världens bästa herrbowlare, ett av de fyra alternativen är svensk. Jesper Svensson har tagit bowlingvärlden med storm de senaste åren och är redan nu, blott 21 år gammal, en av de bästa svenska bowlarna någonsin.  
– Det är mycket prestige i SM, säger han och tycker att det ska bli speciellt att tävla på svensk TV. På amerikansk TV har han redan vunnit två titlar, varav den senaste en major.

De nya svenska mästarna i lag: Team Clan, från Nässjö, kommer att ha tre spelare med i Norrköping: Den otroligt kraftfulla Joachim ”Besten” Karlsson, den talang- och liv-fulla Anton Persson samt Tingsryds-bördige Anton Ahlgren. Den sistnämnde har gått från att inte kunna spela bowling på grund av diskbråck till juniorlandslaget på endast 18 månader.
– Han har spurtat sig in i laget kan man säga, sa förbundskaptenen Johan Ekström när han tog ut honom till U-21 VM i USA senare i sommar.

Den svenska eliten kommer att visa upp bowling i världsklass när kampen om SM-gulden visas upp på TV. Säg till alla du känner att slå på SVT klockan 9 på onsdag förmiddag och se Sveriges bästa bowlare! 

Följ resultatsidan här: http://www.2016.bowlingsm.se/dynamic/start.asp 

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014
enbanafritt

SUL

Resultat och tabeller

BHL
Anmälan
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info