Hoppa till sidans innehåll

Svenska i TV-final om 20 000 $

26 MAJ 2016 11:06
Sandra Andersson från Ängelholm kommer i natt att spela bowling, direktsänt på CBS, om 20 000 $ och en gyllene tiara i vad som är damernas proffstours största tävling: USBC Queens. Ingen svenska har tidigare spelat en TV-final på den amerikanska touren.
  • Skapad: 26 MAJ 2016 11:06

För första gången någonsin kommer en svenska att spela TV-final på den amerikanska proffstouren för damer. Där har den 24 årige svenskan Sandra Andersson chansen att vinna den första svenska titeln på touren och ta hem den gyllene tiaran och en segercheck på 20 000 $. Klockan 02:00 svensk tid natten till fredag kommer finalen att visas på den amerikanska kanalen CBS.

250 av världens bästa bowlare från 18 olika länder samlades i början på veckan i Las Vegas för att kämpa om den gyllene tiaran och äran att vinna WPBAs första ”major-titel”: USBC Queens. När kvalspelet var över hade tre av de sju svenskor som åkt över gått vidare till match-spelet. Jenny Wegner kvalificerade sig som trea, Victoria Johansson gick vidare som 47a och som 61a av de 64 som gick vidare tog sig Sandra Andersson vidare.

Både Jenny Wegner och Victoria Johansson åkte dock ut ur tävlingen efter att ha förlorat två matcher vardera. Sandra Andersson däremot, hon spelade otroligt bra! Först slog hon ut världsstjärnan och regerande världsmästarinnan Shayna Ng från Singapore som tog sig till matchspelet som fyra i kvalet.

Sedan tog den svenska landslagstjejen från BK FH Engelholm och Spader Dam segrar över Katie Garcia och Sydney Brummett innan Stephanie Johnson stod för motståndet. Det var en tuff motståndare som har spelat i det amerikanska landslaget de senaste 12 åren och regerande rookie of the year på den amerikanska proffstouren WPBA.

Men hon kunde inte stoppa Sandra Andersson! Den svenska 24årige svenskan öste in 268 i första serien och följde upp med 277. Matchen slutade 759 mot 613 till svenskans fördel. Nästa hinder på väg mot TV-finalen var tävlingens dominant som hade varit i ledningen, nästan, hela tiden: tyskan Birgit Pöppler. Men inte ens hon kunde stoppa segertåget från Ängelholm. Med ytterligare en treseriers match över 700 poäng krossade den svenska EM-spelaren tyskan med 704 mot 546 och var klar för TV-finalen.

I kampen om den översta placeringen på stegfinalen fortsatte Sandra Andersson att imponera när hon slog ut Singapores landslagsbowlare Bernice Lim som dittills var obesegrad i matchspelet, hon blev istället tvåa på stegen. Svenskan ställer sig högst upp på stegen och är en serie ifrån att vinna Sveriges första major på damsidan. Tidigare i år vann Jesper Svensson Sveriges första major på herrsidan.

När stegfinalen spelas kommer tyskan Birgit Pöppler först möta Malaysias Sin Ji Lane. Vinnaren av den matchen får möta USAs hetaste dambowlare den här säsongen Danielle McEwan, som bland annat vann HH Emir Cup på männens tour tidigare i år. Den som vinner där kommer att få möta tvåan på stegen: Bernice Lim och den som vinner den semifinalen kommer alltså att få stå ansikte mot ansikte med Sandra Andersson i kampen om 20 000 $ och en gyllene tiara. Allting direktsänds på CBS klockan 02:00 natten till fredag.

Skribent: Markus Hegnelius
Epost: This is a mailto link

FacebookYoutubeTwitter

BITS_logga 2014

SM
Individuella SM 2019
16/3 - 8/6
ParaSM
Para SM 2019
4/5 - 12/5

enbanafritt

SUL
Resultat och tabeller

BHL
Inbjudan

Idrottslyftet

 

 
Städa Sverige
 

 
bowlaren_liten
 
Sambla AB

Postadress:
Svenska Bowlingförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086996000
E-post: This is a mailto link

Se all info